Wykorzystujemy pliki cookies do poprawnego działania serwisu internetowego, oraz ulepszania jego funkcjonowania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.
Data publikacji: 29.04.2014 A A A
Żaby, ślimaki i chmiel - przed nami V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
INFORMACJA PRASOWA

W drugi weekend maja okaże się, że żabie udka i grillowane ślimaki mogą być smakowitą przekąską do dobrego piwa. Będzie okazja spróbować spacyfikowanego kurczaka curry oraz kubańskiej zupy leczniczej, która jest dobra m.in. na... kaca. V Festiwal Dobrego Piwa odbędzie się w dniach od 9 do 11 maja na esplanadzie Stadionu Wrocław.


Mamy kolejny rekord - podczas V Festiwalu będzie można spróbować piwa z 75 browarów na 40 stoiskach. Każde z innym piwem – m.in. z polskim, niemieckim, duńskim, włoskim, belgijskim, amerykańskim, czeskim, angielskim. To dwa razy więcej niż podczas zeszłorocznej edycji. Z beczki będzie można spróbować 200 różnych piw, a zakupić w butelkach o ponad połowę więcej. Będzie też stoisko z piwami bezalkoholowymi, których również będzie się można napić w wersji beczkowej, co jest wielką rzadkością, a będą 4 różne!

 

Specjalnie dla Gości Festiwalu zaprzyjaźniony browar restauracyjny z Chrząstawy Małej koło Wrocławia (Browar Widawa) uwarzył piwo festiwalowe. Jest to piwo pszeniczne w hołdzie dawnej sławie piwowarstwa wrocławskiego (Biały Baran) nazwany Nowym Baranem. Piwa będzie się można napić w wersji beczkowej, ale także zakupić w butelkach z okolicznościową etykietą i festiwalowym kapslem.

 

W trakcie Festiwalu odbędą się XI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, podczas których piwowarzy domowi (i nie tylko) z całej Polski będą uczestniczyć w wykładach specjalistycznych - w tym roku o roli wody i chmielu w piwowarstwie.

 

- Właśnie zakończyliśmy przyjmowanie paczek z piwami na VIII Konkurs Piw Domowych, który odbywa się w tym roku z 4 kategoriach - do każdej kategorii piwowarzy przysłali ponad 20 piw – mówi Joanna Boś, koordynator organizacyjny Festiwalu. - Konkurs odbędzie się 8 maja, a jurorami będą certyfikowanie sędziowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych pod przewodnictwem Rafała Kowalczyka, znanego polskiego sensoryka.

 

Wiadomo, piwo najlepiej smakuje ze szkła. Już po raz czwarty, specjalnie na Festiwal organizatorzy przygotowują specjalne szkło: kufel i kielich z logo Festiwalu. Oba naczynia posiadają dodatkową, degustacyjną miarkę 0,2l, dzięki której nie nadwyrężając głowy i portfela każdy będzie mógł spróbować wielu gatunków piwa.

 

- Dla kolekcjonerów szkła Festiwalowego mamy w tym roku prawdziwą gratkę - kielich TeKu – mówi Robert Włodarek, rzecznik prasowy Festiwalu. - To szkło zaprojektowane specjalnie do degustacji piwa. Dzięki swojemu kształtowi gromadzi w sobie i doskonale eksponuje szeroką gamę aromatów. Szkło TeKu jest uznawane przez jurorów piwnych konkursów za jedno z najlepiej uwydatniających pełnię smaku różnych stylów piwa.

 

- To tu spotkają się smaki dobrego piwa z umiejętnościami szefów kuchni najlepszych restauracji i popularnych blogerów – mówi Agnieszka Rapir, koordynatorka sceny kulinarnej. - Będzie smacznie, oryginalnie, wręcz zaskakująco, przy połączeniach piwa z deserami, zupami, czy innymi potrawami. Postaramy się dobrać piwo do każdej potrawy, która zostanie ugotowana na Festiwalu.

 

Pierwszego dnia zobaczymy jak zrobić piwo w domu najprostszą metodą – z brewkitów czyli nachmielonych ekstraktów słodowych. W kolejnych dniach warzenie z zacieraniem, czyli najtrudniejsza droga do otrzymania piwa, ale dająca pełną kontrolę nad efektami, a w niedzielę warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem, czyli w miarę prosta metoda otrzymania piwa z taką goryczką, jaką lubimy najbardziej. Nie zabraknie oczywiście nauki kapslowania butelek.

 

Na licznych stoiskach gastronomicznych znajdziemy przekrój kuchni europejskiej i nie tylko. Pojawią się m.in. dania litewskie, węgierskie, francuskie z żabimi udkami, grillowanymi ślimakami, a także polskie z tradycyjnymi potrawami regionalnymi. Bracia Czesi przygotują prawdziwe kulinarne widowisko – na wielkiej patelni o wymiarach 2,5 m x 2.5 m przyrządzony zostanie pod okiem widzów kultowy czeski gulasz, serwowany później z tradycyjnymi czeskimi knedlikami. A mieszać w patelni będzie… Wojak Szwejk.

 

Między stoiskami z dobrym piwem pojawią się stoiska z produktami regionalnymi, z Polski i różnych stron Europy:

- tradycyjne, dojrzewające wędliny, sery
- słynny czarny chleb i inne litewskie przysmaki,
- świeżo wędzone ryby,
- miody gatunkowe,
- naturalne soki i przetwory owocowe,
- przyprawy z całego świata.

 

Na jarmarku pojawią się produkty, których smaki nie tylko idealnie łączą się z dobrym piwem, ale też zostały wyprodukowane na jego bazie - wolne od syntetycznych barwników, konserwantów oryginalne, ręcznie wykonane piwne kosmetyki. Ich produkcja jest efektem wieloletnich tradycji i doświadczeń czeskiego piwowarstwa. Zawierają duże ilości piwa, ekstraktu chmielowego oraz drożdży piwowarskich. Nie zabraknie też oryginalnego rękodzieła inspirowanego browarnictwem.

 

Ponadto podczas Festiwalu zagrają: Behavior, Big Band Politechniki Wrocławskiej, Echoe, Fairy Tale Show, Flying Moses, Headline Crack Neony, PDO, Red Bus, Roots Rockets, Takie Trio, The Synki oraz Żyranci.

Podziel się treścią artykułu z innymi:
Wyślij e-mail
KOMENTARZE (0)
Brak komentarzy
PODOBNE TEMATY
Wielki sukces Teatru Wielkiego - Opery Narodowej w Carnegie Hall!
Kilkuminutową owacją na stojąco nowojorska publiczność przyjęła ...
Paweł Górniak z prestiżową nagrodą Hollywood Music in Media Award
Młody kompozytor muzyki filmowej otrzymał prestiżową nagrodę ...
CeZik powraca z nowym singlem!
Cezik powraca z nowym singlem i płytą. Piosenka nazywa się ...
Święto jazzu we Wrocławiu
Przed nami święto jazzu we Wrocławiu! 16 listopada rusza Jazztopad ...