Wykorzystujemy pliki cookies do poprawnego działania serwisu internetowego, oraz ulepszania jego funkcjonowania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.
Data publikacji: 23.04.2018 A A A
Polacy marnują żywność!
ARTYKUŁ SPONSOROWANY / W. LECHAŃSKA
Fot. Materiał prasowy

Badania pokazują, iż Polacy wyrzucają aż 9 milionów ton jedzenia rocznie. Co więcej, 1/3 ankietowanych przyznaje się do wyrzucania jedzenia. To produkty o krótkim terminie ważności najczęściej lądują w naszym śmietnikach. Marnowanie i wyrzucanie jedzenia jest poważnym ekonomicznym problemem dzisiejszych czasów. Zorientuj się, co najlepiej jest zrobić, aby nie wyrzucać zakupionej żywności i przy okazji troszkę zaoszczędzić.


Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Federację Polskich Banków Żywności aż połowa marnowanej przez nasz żywności to pieczywo. Kolejnymi produktami są warzywa, owoce, nabiał oraz mięso. FPBŻ podkreśla, że Polacy z powodu braku właściwej gospodarności zapominają o terminach przydatności produktów spożywczych oraz kupują zbyt dużo produktów, które potem niewłaściwie przechowują. Zmieniając niewłaściwe nawyki możesz nie tylko przestać marnować jedzenie, ale również zaoszczędzić kilka cennych groszy – komentuje Ewelina Nadworna, ekspert Mikrorata.pl.

Lista zakupów.

Przez krótką chwilę usiądź i zastanów się w jaki sposób najczęściej robisz zakupy spożywcze. Kupujesz bezmyślnie czy zgodnie ze sporządzoną wcześniej lista potrzebnych produktów? A może jesteś zdania, iż sam dobrze wiesz co jest ci w danym momencie potrzebne? Dokładne i skrupulatne przygotowanie się do zakupów to jedna z najlepszych metod, która spowoduje, że nie tylko będziesz kupował mniej, ale również mniej żywności będzie lądowało w śmietniku. Nawet, jeśli wychodzisz do warzywniaka po to, aby kupić pomidory na kanapki, zastanów się jaka ilość jest ci dokładnie potrzebna. Wybierając się na większe zakupy do supermarketu sporządź listę potrzebnych produktów oraz wypisz ich konkretną ilość. Miej na uwadze, fakt iż sprzedawcy doskonale znają chwyty marketingowe, które działają na twoją wyobraźnie powodując, że możesz kupić znacznie więcej. Rozprzestrzeniający się po całym sklepie zapach świeżych bułeczek oraz układanie najtańszych produktów na regałach znajdujących się najniżej to tylko część skutecznych trików. Precyzyjna lista zakupów oraz silna wola ułatwią ci zrobienie zakupów w taki sposób, abyś wydał jak najmniej.

Coś z niczego.

Tak jak już zaznaczałam w początkowej części niniejszego artykułu, Polacy najczęściej marnują takie produkty, które mają krótki termin przydatności. Skoro jadasz tylko i wyłącznie ciemne pieczywo, nie kupuj bułek oraz słodkich przekąsek. Możesz kupić jedną ciemną bułkę zamiast trzech. Jeśli zaś, zrobiłeś inaczej i kupiłeś zdecydowanie za duża ilość pieczywa, włóż je do zamrażarki lub zrób z niego bułkę tartą. Z przejrzałych owoców możesz zrobić koktajl na śniadanie, a z warzyw idealną zupę krem. Jogurt, którego termin ważności dobiega końca, możesz dodać do owocowego koktajlu. Śmietanę możesz dodać do zupy krem – z pewnością będzie o wiele lepsza i pożywniejsza. Unikaj kupowania produktów, które nie wiesz jak dokładnie wykorzystać. Jeśli nie lubisz w kuchni kombinować albo nie masz czasu na codzienne gotowanie, kupuj tylko sprawdzone i przetestowane produkty, które łatwo i szybko wykorzystasz do różnego rodzaju potraw.

Nie kupuj codziennie.

Większe zakupy robisz zazwyczaj w weekend, mniejsze starasz się robić codziennie by lodówka była cały czas pełna? Zmień to natychmiast! Wybierz jeden dzień, w którym w ogóle nie będziesz nic kupował. Postępuj konsekwentnie  i nie kupuj nawet małej kawki przed pójściem do pracy. Po co ją kupować skoro za chwile możesz ją sobie zrobić w firmie. Co więcej, tego dnia wykorzystaj wszystkie produkty, których termin ważności dobiega końca. Przejrzyj lodówkę i zastanów się co mógłbyś tego dnia ugotować. Możesz zrobić sałatkę z serem feta czy pyszny makaron z wędliną i sosem śmietanowym. A może wolałbyś zjeść zapiekanki z ketchupem? Jeśli lubisz gotować, stworzenie z niewielu składników pysznego jedzenia nie będzie stanowiło większego problemu.

Sam widzisz, że oszczędzanie na jedzeniu nie jest trudne. Wystarczy zmienić podejście i działać świadomie. W koszyku będzie lądowało tylko to co jest ci faktycznie potrzebne i niezbędne – dodaje ekspert Mikrorata.pl.

Podziel się treścią artykułu z innymi:
Wyślij e-mail
KOMENTARZE (0)
Brak komentarzy
POLECAMY TEMATY
33. Festiwal Mozartowski w Warszawie i w Wiedniu
Jesteśmy niezwykle dumni, mogąc stale współtworzyć konstelację ...
„Tyle co nic” głównym zwycięzcą festiwalu Prowincjonalia 2024
W dniach 17-20 kwietnia we Wrześni odbyła się 29. Edycja Ogólnopolskiego ...
„Jedno życie” zobaczymy jako film otwarcia przeglądu filmowego Kino Na Granicy w Cieszynie
Uroczysta premiera „Jednego życia” odbędzie się 15 maja ...
Nagrody ZAiKS-u rozdane!
Obdarowywanie jest tak samo miłe, jak bycie obdarowanym. Stowarzyszenie ...