Wykorzystujemy pliki cookies do poprawnego działania serwisu internetowego, oraz ulepszania jego funkcjonowania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.
Data publikacji: 12.07.2021 A A A
Wystawa „Kawa czy herbata? Archeologiczne świadectwa konsumpcji napojów w dawnym Gdańsku"
Redakcja
Źródło: Muzeum Archeologiczne w Gdańsku

Co pili dawni gdańszczanie? Z czego pili, czyli jakich naczyń używali? Czy kultura picia zmieniła się istotnie na przestrzeni wieków? I jakie historie wiążą się ze spożywaniem napojów w dawnym Gdańsku?


Dokładnie 155 najróżniejszych naczyń do przechowywania, serwowania i konsumowania napojów można podziwiać na wystawie Muzeum Archeologicznym w Gdańsku „Kawa czy herbata?" prezentowanej w Ratuszu Staromiejskim. Są to naczynia nie tylko do tytułowej kawy i herbaty, ale także do: wody mineralnej, czekolady, piwa, wina i wyrobów gorzelnianych.

 

— Liczymy, że nasza kolejna wystawa „o życiu w dawnym Gdańsku" dotrze do szerokiej grupy odbiorców i będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem — mówi Beata Ceynowa, wicedyrektor Muzeum Archeologicznego w Gdańsku. — Konsumujemy bowiem i dziś. Pytanie: czy pijemy tak samo i to samo?

 

Gdańsk, jako miasto portowe, był prekursorem nowych idei. Tutejsi kupcy popularyzowali zagraniczne zwyczaje w całej Rzeczypospolitej, utrzymując kontakty handlowe z najodleglejszymi zakątkami kraju. Wpływy kulturowe dotyczyły między innymi nawyków żywieniowych...

 

Czy wiesz, że...

 

Pierwsza w Polsce kawiarnia powstała ok. 1700 r. w Gdańsku, jej właścicielem był menonita Anthon Momber.

Dyskusje uczonych przy kawie przyczyniły się do intelektualnego rozwoju w epoce oświecenia.XVIII-wieczni moraliści utyskiwali, że kobiety porzucają domowe obowiązki, aby spotkać się przy kawie, herbacie, czekoladzie...

W czasach, gdy kawa była bardzo droga, biedacy pili zamiennik z palonej fasoli lub bobu.

W średniowieczu najpopularniejszym napojem było piwo; pili je zarówno dorośli, jak i dzieci (woda była zbyt zanieczyszczona).

Do 1378 r. ul. Ogarna w Gdańsku nazywała się Brauergasse (Browarnicza).Od XV w. najsłynniejszym gdańskim piwem było Jopenbier (jopejskie) – dubeltowe, ciemne, luksusowe, gęste jak syrop.

Do wyprodukowania kwarty (8 l) sławnego likieru Goldwasser potrzeba było ponad 20 kg różnych składników!

W XVII w. gdańskie gorzelnie zużywały tyle surowców, że w mieście zabrakło żyta i drewna na opał.

Bogaci gdańszczanie cenili herbatę „karawanową", sprowadzaną drogą lądową z Chin przez Rosję.

 

Wystawę dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, pochodzących z Funduszu Promocji Kultury (program „Wspieranie działań muzealnych na lata 2019–2020").

 

Kawa czy herbata? Archeologiczne świadectwa konsumpcji napojów w dawnym Gdańsku

Ratusz Staromiejski

17 lipca 2021 – 15 stycznia 2022

kuratorki: Ewa Trawicka, Beata Ceynowa

Wystawa Muzeum Archeologicznego w Gdańsku

 

Źródło: Muzeum Archeologiczne w Gdańsku

Podziel się treścią artykułu z innymi:
Wyślij e-mail
KOMENTARZE (0)
Brak komentarzy
POLECAMY TEMATY
Ponad 230 filmów z całego świata. Znamy program 21. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Nowe Horyzonty
231 filmów – w tym aż 175 pełnometrażowych – z kilkudziesięciu ...
Rusza pierwsza edycja Międzynarodowego Festiwalu Filmowego KinoGram (KIFF)
Na filmowej mapie pojawia się nowe wydarzenie – festiwal filmów ...
Stargirl wraca z drugim sezonem do HBO GO
Serial obyczajowy Warner Bros. Television z uniwersum DC Stargirl ...
„SZAMAN. Spektakl reporterski” - sztuka dedykowana mniejszości ukraińskiej w Teatrze WARSawy
Tym razem Teatr WARSawy na podróż teatralną i w głąb siebie ...